الجزیره: روسیه از طریق واگنر نفوذ در آفریقا را گسترش می دهد
شبکه الجزیره در گزارشی تصریح کرد همزمان با معطوف بودن توجه اکثر مردم جهان به کشتار و جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، روسیه به روند گسترش نفوذ خود در قاره آفریقا ادامه می دهد.
به گزارش مولیکس، رسانه قطری در گزارشی با موضوع تداوم روند تقویت حضور و گسترش نفوذ روسیه در قاره آفریقا به گسترش نقش و جایگاه شرکت امنیتی خصوصی «واگنر» در این قاره به ویژه در لیبی اشاره می کند.
الجزیره نوشته است: «حضور روسیه در قالب شرکت پیمانکار نظامی خصوصی واگنر دست کم از سال 2018، در لیبی در حال رشد بوده است؛ سالی که در آن این گروه نظامی خصوصی نخستین بار گزارش داد به سربازان تحت امر خلیفه حفتر، فرمانده گروه موسوم به ارتش ملی لیبی که تحت حمایت پارلمان شرق لیبی است، آموزش نظامی می دهد.»
الجزیره تصریح داشته است که در پی مرگ «یوگنی پریگوژین»، متحد سابق «ولادیمیر پوتین» رییس جمهور روسیه و بنیانگذار گروه واگنر بعد از کودتای شکست خورده سال گذشته میلادی او در روسیه، سرنوشت این نیروی شبه نظامی در لیبی و آفریقا با ابهام مواجه شد.
در این گزارش تاکید شده که هر چند چندین شرکت نظامی خصوصی در روسیه فعالیت می کنند اما هیچ کدام از آن ها به اندازه شرکتی که پریگوژین پایه گذاری کرده به کرملین نزدیک نبوده و در سطحی گسترده در خارج از روسیه به کار گرفته نشده است. شرکت واگنر با رویکردی که هزینه چندانی برای کرملین نداشته توانسته برای روسیه نفوذ مالی، نظامی و سیاسی در سراسر لیبی و آفریقا کسب کند و با توجه به اهمیت این شرکت هرگز این احتمال که کرملین بخواهد آن را به رغم شورش سال گذشته تحت رهبری پریگوژین ضد مسکو، منحل کند مطرح نیست.
در یک گزارش منتشر شده از سوی اندیشکده موسوم به «انستیتوی خدمات متحد سلطنتی» انگلیس که در هفته اخیر منتشر شد ادعا شد در پی مرگ پریگوژین که از قبل انتظار آن می رفت منافع نظامی و تجاری او بین سرویس های اطلاعاتی گوناگون روسیه تقسیم شده اند.
نیروهای واگنر در آفریقا
به نوشته الجزیره، فرماندهی بخش حضور برون مرزی در شرکت واگنر به ژنرال «آندری آوریانوف» مقام ارشد سازمان اطلاعات نظامی روسیه (جی.آر.یو) واگذار شده است و این بخش در دستورالعمل اولیه خود به دنبال ساخت یک ارتش از نیروهای پیمانکار متشکل از حدود 40000 سرباز بوده که بعدا به 20000 سرباز تقلیل پیدا کرده که البته باز هم بسیار بیشتر از تعداد نیروهای فعلی آن در این قاره است.
آوریانوف سفرهای متعددی را به آفریقا داشته که از جمله در سپتامبر سال گذشته میلادی برای دیدار با خلیفه حفتر به لیبی سفر کرد و بعد از آن نیز به کشورهای مالی، بورکینافاسو، جمهوری آفریقای مرکزی و نیجر رفت و در تمامی موارد پیشنهاد استفاده از منابع این کشور آفریقای در ازای امنیت را داده است.
آن طور که الجزیره ادعا می کند شرکت واگنر چند شرکت خصوصی کوچکتر دیگر شامل شرکت های «کانووی» (که در سال 2022 در کریمه تاسیس شد) و شرکت «ریدوت» (شرکتی که در اوکراین فعال است اما در 2008 برای محافظت از منافع تجاری روسیه ایجاد شد) را واسطه قرار داده تا قابلیت انکار حقوقی خود را حفظ کند و با استفاده از آن ها بخش عملیات های خود در اوکراین به نام «یگان داوطلبان» و بخش مرتبط با عملیات های دیگر خود را تحت عنوان «یگان فرا مرزی» تغییر نام دهد.
آفریقا یکی از غنی ترین قاره های جهان به لحاظ منابع معدنی و انرژی بوده همزمان در حال تجربه «انفجار جمعیت جوانان» است که می تواند ترکیب جمعیتی جهان را تغییر دهد.
لیبی در داخل آفریقا دارای یکی از بزرگترین ذخایر نفت و طلا بوده و در بین 50 کشور اول جهان از این بابت رده بندی می شود. جایگاه جغرافیایی این کشور نیز که نیجر، چاد و سودان را به شمال آفریقا و اروپا متصل می کند آن را حایز اهمیت راهبردی می کند.
به نوشته این رسانه قطری، تاسیسات استخراج نفت روسیه تحت نظر جبهه نیروهای مخالف خلیفه حفتر در طرابلس موسوم به «دولت وحدت ملی» فعالیت می کنند و در نتیجه خلیفه حفتر و متحدانش که به ادعای وزارت دفاع آمریکا شامل امارات متحده عربی می شود، باید پول حضور نیروهای یگان فرامرزی واگنر را خودشان پرداخت کنند.
«طارق المجریسی» کارشناس ارشد شورای روابط خارجی اروپا اظهار کرد: «حفتر به واگنر نیاز دارد. همچنان که او میزبان نیروهای آنها در لیبی است واگنر با استفاده از این موقعیت می تواند عمیات هایش در سوریه، سودان و جاهای دیگر را حمایت کند.»
او گفت: «لیبی یک منطقه بسیار سودآور برای واگنر است.»
پریگوژین در اوکراین
الجزیره گزارش می دهد برآوردهای کنونی نشان می دهند که تعداد نیروهای «یگان فرامرزی» واگنر در لیبی حدود 800 سرباز پیمانکار را شامل شده و 4600 سرباز دیگر این نیرو در جنوب منطقه صحرای آفریقا پراکنده هستند. این یگان در کنار این نیروهای نظامی سه پایگاه هوایی را لیبی شامل یک پایگاه در حوزه نفتی سرت، یکی دیگر در منطقه الجفره و دیگری در منطقه « براک الشاطی» مدیریت می کند و تحلیلگران می گویند که هر 2 گروه (ارتش ملی لیبی خلیفه حفتر و واگنر) از طریق این پایگاه ها می توانند کالاها را برای متحدان در سودان و دیگر مکان ها در جنوب صحرای آفریقا بفرستند.
در کنار حضور این نیروهای زمینی پیمانکار روسیه، مذاکراتی هم در دست اجراست تا به کشتی های جنگی روسیه حق لنگرانداختن در بندر طبرق در ازای سامانه های دفاع هوایی و آموزش دادن به خلبان های «ارتش ملی لیبی» داده شود.
«ایوان کلیچ» مسیول بررسی سیاست خارجی روسیه در اندیشکده مرکز امنیت و دفاع در شهر تالین گفت: «حوزه های مرکز و شرق مدیترانه برای اروپا و همین طور ناتو اهمیت شدیدا بالایی دارند. روسیه از قبل در این حوزه بندر طرطوس در سوریه در اختیار داشته و با در اختیار گرفتن بندر طبرق حضورش را بیشتر کرده و به طور بالقوه وارد رقابت با اروپا و انگلیس که حضور دریایی بزرگی در قبرس دارد می شود.»
الجزیره تحلیل می کند تحقق هدف استقرار 20000 سرباز مقاطعه کار «یگان فرامرزی» (وابسته به واگنر) در آفریقا همان طور که در گزارش انستیتوی خدمات متحد سلطنتی به آن ارجاع شد چندان دور از دسترس این شرکت نظامی خصوصی نیست.
«جلال حرشاوی» یک کارشناس انستیتوی خدمات متحد سلطنتی انگلیس گفت: «این یک هدف غیر قابل تحقق در صورت در نظر گرفتن جایگاه کنونی آن ها نیست. علاوه بر آن در کنار استخدام نیروهای پیمانکار روس، امکان استخدام نیروهای پیمانکار در سراسر آفریقا هم هست. او همین طور مدعی شد که واگنر در سال 2020 نیروهای پیمانکار خود را از سوریه به لیبی کوچ داده است».
پایان خبر مولیکس
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "الجزیره: روسیه از طریق واگنر نفوذ در آفریقا را گسترش می دهد" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "الجزیره: روسیه از طریق واگنر نفوذ در آفریقا را گسترش می دهد"، کلیک کنید.