شطرنج ماهرانه تهران در فرایند دیپلماتیک جنگ غزه
نشست سران سازمان همکاری اسلامی فرصتی برای مقام های ایران و کشورهای عضو فراهم کرد تا راهکارهای فرونشاندن تحولات بحرانی غزه را بار دیگر در زمین دیپلماسی جست وجو کنند.
به گزارش مولیکس، به نقل از روزنامه ایران، پانزدهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی در «بانجول»، پایتخت گامبیا فرصتی برای مقام های ایران و کشورهای عضو فراهم کرد تا راهکارهای فرونشاندن تحولات بحرانی غزه را بار دیگر در زمین دیپلماسی جست وجو کنند؛ نشستی که وزیر خارجه ایران و همتایانش از مصر و عربستان به عنوان کشورهای اثرگذار در فرایند میدان و دیپلماسی این امکان را یافتند تا نقطه نظرات و دغدغه های خود پیرامون شرایط جاری و روابط دوجانبه را با یکدیگر در میان بگذارند. نشست کشورهای مسلمان همزمان با تحولاتی برگزار می شود که در پی اوج گیری تنش نظامی میان ایران و اسراییل به سمت و سوی دستیابی به توافق آتش بس در جنگ غزه در حال حرکت است.
این در حالی است که نمی توان بر اثرات بلندمدت نقش آفرینی ایران برای تغییر معادله جنگ و شکست تلاش تل آویو برای کشاندن ابعاد بحران جاری به فراتر از جغرافیای نزاع چشم فرو بست. در همین راستا می توان حضور حسین امیرعبداللهیان در نشست سازمان همکاری اسلامی و گفت وگوی او با «سامح شکری»، وزیر امور خارجه مصر را متاثر از تلاش برای رسیدن به توافق صلحی دانست که حمله بازدارنده تهران علیه فلسطین اشغالی، ضرورت شکل گیری و دستیابی آن در کوتاه مدت را به وجود آورده است؛ چه آنکه تل آویو با بر افروختن آتش جنگ غزه، وارد نزاعی شد که تمام اندوخته های دیپلماتیک و سیاسی اش را به باد داد و در این میان ناگهان خود را با ایرانی مواجه دید که با چند حمله محدود و معدود، شاهرگ امنیتی آن را نشانه گرفت؛ بدون اینکه با واکنشی متقابل روبه رو شود. ذیل این تحولات دیپلمات های کشورهای مسلمان منطقه فرصت را مناسب دیده اند تا ابعاد و پیامدهای برآمده از حمله نظامی ایران و عقب نشینی آشکار اسراییل از صبغه تقابل جویانه اش را در زمین دیپلماسی به بحث و بررسی بگذارند و بحران های خونین منطقه را به ایستگاه پایانی برسانند. در چنین فضایی اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی با عنوان «ارتقای وحدت و همبستگی از طریق گفت وگو پیرامون توسعه پایدار» که از روز گذشته (شنبه) آغاز شده و امروز نیز ادامه دارد، موضوع فلسطین و وضعیت جاری در باریکه غزه را در دستور کار قرار داده و وزیر امور خارجه ایران نیز به تبیین نقطه نظرات کشور درباره این مهم می پردازد.
نگاه تهران به طرح آتش بس
همزمان با برگزاری نشست سازمان همکاری اسلامی، شواهد و قراین از بروز تغییراتی در الگوی رفتاری واشنگتن در قبال جنگ غزه و تلاش این کشور برای ترغیب تل آویو برای پذیرش طرح آتش بس جریان دارد. این طرح به پیشنهاد مصر به جنبش حماس و مقام های اسراییلی ارایه شده و حماس پذیرش آن را مشروط به تضمین های شفاف و محکم امریکا در رابطه با پایان قطعی جنگ کرده است. واشنگتن متاثر از حمله نظامی ایران علیه فلسطین اشغالی و به رغم مواضعی که رهبران صهیونیستی در سال های اخیر در ضدیت با ایران و تهدیدات نظامی علیه آن اتخاذ کرده، به این واقعیت وقوف یافته اند که تل آویو در صحنه عمل، امکان دفع بحران هایی را ندارد که خود عامل آن بوده است. بنابراین در دست گرفتن نبض تحولات میدانی از سوی ایران، می توانست عامل موثری برای تشدید تلاش های امریکا جهت توقف هزینه ساز جنگ غزه برای این کشور باشد.
اگرچه ایران آتش بس فوری در جنگ غزه و پس از آن گشایش کامل معابر کمک رسانی برای رسیدن کمک های بشردوستانه و تبادل اسرا را فوری ترین نیاز در شرایط جاری می داند اما معتقد است تمایل ایالات متحده به راهکار سازش با آنچه تحت لوای حمایت همه جانبه مالی، سیاسی و تسلیحاتی به اسراییل به اجرا در می آورد، سر سازگاری ندارد.
به اعتقاد جمهوری اسلامی توفیق حداکثری طرح آتش بس در گرو توقف مناسبات جنگی میان ایالات متحده و تل آویو و بازنمایی این مهم در حوزه دیپلماتیک است. هشدارهای طبقه بندی شده و پیگیری های دوجانبه و چندجانبه ایران نسبت به طرح کنونی توقف جنگ بعد از عملیات «وعده صادق»، از شطرنج هوشمندانه ای حکایت دارد که جنبه عملیاتی و جنبه تبلیغاتی را به موازات هم پیش می برد و دست ایران را هم در میدان و هم پای میز مذاکرات به دست بالاتر تبدیل می کند.
رایزنی بازیگران اثرگذار
گفت وگوی روز گذشته امیرعبداللهیان و همتای مصری اش در نخستین روز نشست سازمان همکاری اسلامی متناظر با این تحولات قابل ارزیابی است. مصر به عنوان پشتیبان شماره یک طرح آتش بس در غزه معتقد است پیشنهاداتش بیش و پیش از هر گزاره دیگر، ناظر به مدیریت تنش با کمترین هزینه ممکن و بهره گیری از شناخت عمیق خود از جامعه غزه است تا آرامش را به شبه جزیره سینا بازگرداند. پیشتر مخالفت صریح این کشور با پیوستن به ایتلاف دریایی به رهبری امریکا علیه یمن، تاثیری مهم در مناسبات و معادلات جنگی داشت که دامنه آن از غزه به آب های سرخ کشیده شده بود.
تنش در دریای سرخ، وارث سیاست معلول ایالات متحده و شرکای اروپایی اش در حمایت بدون محدودیت از تل آویو به شمار می رفت که انصارالله یمن را ناگزیر به گشودن جبهه جدید نبرد در دریای سرخ کرده بود. بنابراین رایزنی دیپلمات های بلندپایه تهران و قاهره در کشاکش فرایند دیپلماتیک برای دستیابی به صلح در غزه، فارغ از نقش مهم هر یک از دو کشور در روندهای میدانی و دیپلماسی خاورمیانه نیست. بویژه آنکه رابطه دوجانبه ایران و مصر از ماه ها پیش متاثر از نقشه راهی که روسای جمهور دو کشور برای ترمیم و تقویت رابطه دو کشور به تصویر کشیده اند، در مسیر تنش زدایی و همکاری پیش می رود. چه به نظر می رسد دولتمردان مصر رویکرد مبتنی بر همکاری دولت سیزدهم در ترتیبات سیاسی منطقه را امکان مناسبی برای ترمیم رابطه با تهران و بازگشت به معادلات منطقه یافته اند و در بطن موضعگیری های اخیر خود در قبال جمهوری اسلامی چهارچوبی برای تغییر رفتار و همکاری های منطقه ای را با اعتنا به نقش اثرگذار کشور در منطقه جست وجو می کنند.
همسویی تهران و ریاض
گفت وگوی امیرعبداللهیان و «فیصل بن فرحان»، وزیر امور خارجه عربستان نیز با هدف همسو کردن مواضع تهران و ریاض پیرامون تحولات غزه، باوجود تلاش هایی صورت گرفته است که از سوی محور امریکایی – اسراییلی برای تحت تاثیر قرار دادن رابطه رو به ارتقای دو کشور جریان دارد. روند همگرایانه تهران و ریاض در فراز خود در ماه های اخیر و پس از آغاز جنگ غزه به پیشنهادات متعدد عربستان برای همکاری اقتصادی با ایران رسیده و در حال تسری به عرصه های سیاسی و امنیتی است.
پایان خبر مولیکس
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "شطرنج ماهرانه تهران در فرایند دیپلماتیک جنگ غزه" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "شطرنج ماهرانه تهران در فرایند دیپلماتیک جنگ غزه"، کلیک کنید.